2017m. balandžio mėnesį Austrijoje, Salzburgo krašto teatre (Salzburg Landestheater) įvyko dvi Birutės Mar režisuotos ir Mirgos Gražinytės – Tylos diriguojamos lietuviškos muzikinės-sceninės premjeros, sulaukę didelio austrų publikos susidomėjimo.

Salzburgo teatro muzikinė vadovė Mirga Gražinytė-Tyla, drauge su lietuviška kūrėjų komanda – režisiere Birute Mar ir dailininke Indre Pačėsaite pristatė lietuvių kompozitoriaus Broniaus Kutavičiaus kūrybą – Helbruno parke prie Salzburgo buvo sukurtas „muzikinis pasivaikščiojimas po parką „IŠ VANDENS IR AKMENS“ (kuriame, žiurovams keliaujant skirtingomis parko erdvėmis, buvo pristatyti Broniaus Kutavičiaus kūriniai „Andate et ritorno“, „Iš Jotvingių akmens“ ir opera vaikams „Kaulo senis ant geležinio kalno“), o Salzburgo senamiestyje įsikūrusioje barokiškoje bažnyčioje Kollegienkirche sukurta teatralizuota oratorija „JERUZALĖS VARTAI“.
Dalinamės šių muzikinių spektaklių nuotraukomis, austrų spaudos atsiliepimais, o taip pat „Septyniose meno dienose“ publikuotu Laimutės Ligeikaitės parengtame interviu su režisiere Birute Mar, pristatančia šį išskirtinį lietuviškos kultūros projektą Austrijoje.

Nuotraukos iš spektaklio „IŠ VANDENS IR AKMENS“

Nuotraukos Birutės Mar

Nuotraukos iš spektaklio „JERUZALĖS VARTAI“

Nuotraukos Birutės Mar

Austrų spaudos atsiliepimai

„Iš vandens ir akmens“

“Muzikinis spektaklis “Iš vandens ir akmens” (režisierė Birutė Mar) gal atrodytų nuoširdžiai naivus, jei ne ypatinga pastatymo vieta ir erdvė, kur veiksmas igauna magišką aurą ir atmosferą. Archaiški akmenų skambesiai, vyrų šūksniai, mistiški švilpesiai iš butelių bei kolektyvinis lietuviskų sutartinių kanonas Akmens teatre virsta magiškai skambančiu kūnu.
Liaudies muzikos šaknys kartu su minimalistiniu garsų pasauliu susipina i menišką artefaktą. Buvo išties žavinga, jog penkiasdešimt vaikų choro narių, kruopščiai vadovaujamų Wolfgango Goetz, lietuvišką tekstą mokėjo mintinai.”
(Salzburger Nachrichten)

„Muzika švytuoja pirmyn-atgal tarp skambesio ir ritmo, tarp masių ir solo, tarp sodrinimo ir izoliacijos. Puikus vaikų choras – tobulai dainuojantis ir kalbantis (nors vaikams tai absoliučiai nebūdinga), skambantis gyvai, neišdresiruotai. Bravo choro vadovui Wolfgagui Goetz! Tai nuostabu, ką vaikai sugebėjo parodyti viso vakaro metu – profesionaliai, bet sykiu su natūraliu gyvybingumu ir entuziazmu. Didžiulis pasiekimas, kuris kėlė džiugesį besiklausant ir bežiūrint. Pasitelkiant paprastas priemones, pasakojama sudėtinga istorija (Birutės Mar inscenizacija), labai gerai išspręsta kalbų gausa…
Beveik gaila, kad toks gyvas pasivaikščiojimas kažkada pasibaigia…“ (DrehPunktKultur)

http://www.salzburger-landestheater.at/de/produktionen/von-wasser-und-steinen-2.html

„Jeruzalės vartai“
„Spiritualistinės muzikinės kelionės po pasaulį, ritualinio judejimo ir magiško skambesio derinys suteikia ypatingą atspalvį lietuvių kompozitoriaus Broniaus Kutavičiaus kūriniui Kolegijos bažnyčioje. Mocarteumo orkestras, choras ir Landestheater vaikų choras, kantorius Elliott Carlton Hines buvo sujaudinti dirigentės ir režisierės Birutės Mar nuoširdumo. Jų atsidavimas šiam kūriniui buvo toks didelis, jog buvo neįmanoma atsispirti jo poveikiui.“ (Salzburger Nachrichten)

http://www.salzburger-landestheater.at/de/produktionen/die-tore-von-jerusalem.html

Bal 28, 2017 | Posted by in Naujienos | Komentavimas išjungtas įraše 2017m. balandžio mėnesį Austrijoje, Salzburgo krašto teatre (Salzburg Landestheater) įvyko dvi Birutės Mar režisuotos ir Mirgos Gražinytės – Tylos diriguojamos lietuviškos muzikinės-sceninės premjeros, sulaukę didelio austrų publikos susidomėjimo.